554
1

בואו נדבר על SaaS, מה זה אומר? הסבר מפורט כולל דוגמאות

554
זמן קריאה: 6 דקות

מדובר בטרנד של העשור האחרון.
תמורת תשלום חודשי קבוע עבור מנוי מתחדש, לרשות החברות עומד כלי מקוון רב עוצמה. חברות התוכנה מפיצות בקלות  עדכונים ופיצ’רים חדשים לכל הלקוחות.
יחד עם זאת, עבור חברה בתחילת הדרך שרוצה להיכנס לתחום התוכנה, המודל העסקי של SaaS יכול להיות מורכב לביצוע בהשוואה למודלים אחרים.

לפני שנצלול לפרטים תופתעו לגלות שאתם כבר שנים רבות לקוחות של מוצרי SaaS, ובנוסף אליכם גם ההורים שלכם, הדודים, החברים, ואפילו סבא וסבתא. טוב נו הבנתם את הנקודה.

תוכן עניינים

1. מה זה SaaS?

SaaS (מבוטא בעברית “סאס”) זה בעצם ראשי תיבות של: Software as a Service
או בעברית: “תוכנה כשירות” נקראים לפעמים תוכנה מבוססת אינטרנט. מדובר במודל הפצת תוכנה שבו ספק צד שלישי מארח את האפליקציות ולאחר מכן הופך אותן לזמינות ללקוחות דרך האינטרנט. האפליקציה רצה על שרת שבו החברה מאחסנת ומריצה את המוצר שלה, וזה בא בדרך כלל ביחד עם דגש על שכבות אבטחה, זמינות וביצועים גבוהים לכל העולם.

ארכיטקטורת SaaS היא מודל ארכטיקטוני דיי נפוץ ועל פי מחקר שנעשה על ידי Virayo, למעלה מ-80% מהעסקים משתמשים בסוג כלשהו של יישום מבוסס SaaS. במודל זה לא שולחים ללקוח דיסק או קובץ להורדה עם התקנה שביננו היא מסורבלת ללא מעט אנשים. הלקוח כבר לא יצטרך להתעסק בהתקנות בכלל.

המאפיינים של מוצר מבוסס SaaS

א. אספקת האפליקציה דרך האינטרנט והענן

התוכנה מאוחסנת על הענן / על שרתים והלקוח רק צריך לגלוש לדפדפן כדי להשתמש בתוכנה.

ועכשיו בחיבור לפתיחת המאמר תסכימו איתי שבשום שלב לא התקנתם על המחשב שלכם Gmail כדי להשתמש במייל, בפועל זו אפליקציה דיי גדולה של דואר אלקטרוני עם מליוני לקוחות ללא שום התקנה.

חשוב להדגיש כאן משהו, SaaS לא אומר שאין התקנות בכלל! יש גם דוגמאות רבות לתוכנות שההתקנה שלהן “קלת משקל” כאשר עדיין רוב רכיבי התוכנה רצים בכלל בענן ולא אצלכם במכונות, דוגמאות נפוצות: כמו Netflix, Whatsapp, Dropbox, Zoom, Slack, Spotify, בנקים, אשראי, ווצאפ, טלגרם והרשימה עוד ארוכה

ב. הפצת המוצר במודל מנויים

אפליקציות SaaS מסתמכות במידה רבה על מודלים של מנויים לצורך הקצאת רישיונות תוכנה. בניגוד לרישיון קבוע, מודל אספקת התוכנה הזה קושר כל חשבון למנוי המעניק גישה ל-SaaS לתקופת זמן – בדרך כלל על בסיס שנתי או חודשי. כמובן שבזכות תצורת SaaS ניתן להציע חבילות מותאמות אישית לצרכי הלקוח, כך שלקוחות שמשלמים יותר יקבלו יותר תכונות בתוכנה ולהפך.

ג. ניהול הלקוחות הופכת קלה יותר

התמיכה בלקוחות וחוויית הלקוח בכלל היא חלק חשוב בפיתוח מוצרי תוכנה, כל התחום הזה משתפר פלאים בזכות הSaaS כי אין לנו צורך ללכת למחשב הלקוח, לתמוך בו טלפונית ועוד כל מיני פעולות מתישות לשני הצדדים – במידה ויש באג, התוכנה יושבת על הענן ויהיה לנו קל לתפעל ולתקן ובתסריט הורוד – לזהות את הבאגים מראש ולהקדים את הלקוח.

בנוסף ישנה שליטה וחסימה במקרי הצורך – הלקוח שכח לחדש את המנוי / לשלם? הכוח נמצא בידיים שלנו, ניתן דיי בקלות לחסום אותו מהמשך השימוש במוצר שלנו.

2. תצורת SaaS מול תצורת On-Premise

מה זה בכלל On-Premies? 
מדובר בתצורה המסורתית בה כל המערכת מותקנת באתר הלקוח.
בתצורה זו, על הלקוח לדאוג לחומרה הנדרשת לטובת ביצוע ההתקנה ותיפקוד תקין של המוצר.

בתצורה המסורתית היינו רגילים להוריד את התוכנות שלנו אל המחשב  (או לקנות דיסקים כמו אופיס לדוגמא) – ממש תוכנה שלמה שלאחר מכן תותקן ותדע לרוץ על המחשב ללא תלות באינטרנט, לפעמים מדובר בכמה מגה בייטים בודדים אך במקרים אחרים זה יכל להגיע אפילו לכמה גיגבייטים.

בתצורת SaaS רוב התוכנות המודרניות שאנו משתמשים בהם מבוססות ענן כאשר כל הקוד יושב ורץ בענן והדרך שלנו להשתמש בתוכנות האלה היא פשוט להיכנס דרך הדפדפן במחשב או בפלאפון, להתחבר למערכת וזהו אנחנו בפנים! אולי לא סיפרו לכם על השינוי וקיבלתם את זה ברור מאליו אבל פשוט הפסקנו להתקין את התוכנות שאנחנו משתמשים בהן.

3. דוגמאות של חברות מבוססות SaaS

בהמשך למה שכתבתי בפתיחת דבריי וכדי שתבינו עוד יותר כמה את.ה לקוחות של מוצרי SaaS בואו נזכיר את החברות הגדולות שמבוססות בארכיטקטורת SaaS

Salesforce אשר הושקה סביב הרעיון המבוסס על ניהול משאבי לקוחות (CRM) ועובדת כעת בפיתוח פלטפורמות, רשתות חברתיות אנליטיות ושיווק.
Microsoft העבירה את אופיס לענן ומיתגה אותו מחדש כ”Office 365″ שהניב הכנסות של כ-20 מיליארד דולר ב-2019.
Adobe מובילה בתוכנות יצירתיות, מספקת כעת Photoshop וכלי עריכה אחרים באמצעות מנוי.
שירותי האינטרנט של אמזון (AWS) עוזרת לארגונים לבנות ולהפעיל שירותים מקוונים ומהווה את עמוד השדרה של עסקים רבים ברשימה זו.
Google G Suite מספק שכבות בתשלום עבור מוצרים פופולריים כגון Gmail, Drive, Photos ו-Google Calendar.
Slack פלטפורמת שיתוף פעולה פופולרית המספקת ליחידים, צוותים וחברות כלי הודעות מיידיות ותקשורת.
Zendesk חוללה מהפכה בתמיכת הלקוחות ומפגישה שירותי מעקב, חיוב, משלוח ושאר שירותים באפליקציה אחת משולבת.
DocuSign חתימת מסמכים אונליין
Zoom/GoToMeeting חיבורים משותפים לפגישות, אפליקציה שפרצה לתודעה של כולנו בתקופת הקורונה.
GitHub פיתוח תוכנה, אחסון וניהול גרסאות.
Azure/Atlassian/Jira/QuickBase/Trello שירות לניהול משימות – כזה שכל חברה צריכה 
Intuit שירותים פיננסיים והגשת מס
Shopify חנויות מקוונות
Eventbrite ניהול ותכנון אירועים
Blackboard למידה בכיתה מרחוק

חברות SaaS הגדולות במספרים (נכון לשנת 2021): 

Largest Saas Companies 2021-2022

4. ההיסטוריה של SaaS

בנאום שנשא ב-1961 בפני סטודנטים ב-MIT, אמר ג’ון מקארתי, מדען מחשבים בעל שם שזכה בפרס טיורינג על עבודתו בבינה מלאכותית (AI), “ייתכן שהחישובים מתישהו יאוחסנו ויאורגנו כשירות ציבורי”. במילים אחרות, הרעיון של מחשוב ענן התחיל כמשאב משותף של כוח מחשוב.

בשנת 1995 חברת התקשורת בריטיש טלקום הגיעה למסקנה שנדרש מחקר מעמיק על מנת לבחון מודל חדש של פיתוח ומימוש תוכנה. במימונה של החברה התקבצו חוקרים מאוניברסיטאות בריטיות שב-1999 פרסמו מאמר המציג תפיסה הדומה למודל התוכנה כשירות.

במקור הגדירו את המונח SaaS כמופע בודד של האפליקציה שיכול לשרת מספר משתמשים ואפילו לקוחות, הודות למה שנקרא ארכיטקטורת Multi-tenancy. לא נדרשה עוד התקנה מקומית של תוכנה. וזה סיפק דרך לאסוף, לצבור ולרכז נתוני יישומים בעלי ערך.

המושג “SaaS” הופיע לראשונה בשנת 2001 במסמך אסטרטגי של Software and Information Industry Association, שנקרא “SIIA Trends Report 2000”. חלוצת ה SaaS היא חברת Salesforce אשר יצרה מוצר CRM והתחרתה מול חברות גדולות וחזקות: Oracle ,SAP ,Siebel ואחרות, במודל חדשני. בעקבות הצלחתה של Salesforce, תחום ה-CRM הפך לתחום בו נפוץ במיוחד השימוש ב SaaS וחברות נוספות כגון NetSuite אימצו את המודל.

גם חברות גדולות כמו Siebel (נרכשה על ידי Oracle) ומיקרוסופט פיתחו פיתרונות CRM מבוססי SaaS. האחרונה שהתאימה את עצמה למודל זה הייתה חברת SAP. ברבעון השני של שנת 2008 הוציאה לשוק חברת Netsuite חבילת ERP המבוססת על SaaS. המהדורה האחרונה של Siebel On Demand משלבת את פתרון ה-SaaS עם Web 2.0 ותומכת ברשת חברתית מקוונת.

5. היתרונות של פיתוח תוכנה בתצורת SaaS

  1. המודל העסקי – 
    לרוב שמדברים SaaS מדברים על מנוי מתחדש – חודשי / שנתי, כאשר ניתן לספק שירות מורחב לאלה שבחרו לשלם יותר ולהפך, בנוסף גם 20 ש”ח בחודש (לצורך הדוגמא) זולים יותר ללקוח מאשר רכישת תוכנה בסכום חד פעמי של 200-400 ש”ח.
  2. קלות בנגישות –
    יכולת הפעלת התוכנה דרך דפדפן אינטרנט 24/7 מכל מכשיר ומכל מקום בעולם.
  3. ניהול תפעולי –
    אין התקנה, עדכוני ציוד או ניהול רישוי מסורתי.
  4. עדכוני תוכנה –
    בזכות תצורת SaaS נוכל לבצע עדכוני תוכנה אוטומטיים בקלות ושלא דורשים פעולה מהלקוחות.
  5. סְקֵילָבִּילִיוּת –
    תצורת SaaS מספקת פלטפורמה גמישה לשינויים לפי דרישה, התחלתם עם 50 לקוחות והיום אתם כבר עם עשרות אלפים? יהיה לכם קל יחסית להתאים את התוכנה לצרכים המשתנים.
  6. אחסון נתונים –
    הנתונים נשמרים בענן באופן שוטף כאשר גם הלקוחות וכמובן שגם החברה מרוויחה מזה. 
  7. חסכון בעלויות – 
    ההוצאות מצטמצמות משמעותית מבחינת ההוצאה הראשונית וגם עלויות התחזוקה השוטפת. עסקים משלמים עבור מה שהם צריכים. 
  8. ניתוח נתונים –
    יכולת אסיפת נתונים, ניטור אירועים וגישה לדו”חות מהלקוחות שלנו. לדוגמא – ניטור באגים / זיהוי איטיות במערכת בזכות שימושי הלקוחות.
  9. תיקוני באגים –
    המפתחים הכניסו בטעות באג קריטי לקוד החדש? בהמשך לסעיף הקודם – בזכות העדכוני תוכנה שהפכו להיות קלים התיקון יקרה בלחיצת כפתור – לכל הלקוחות.
  10. עבודה נוחה יותר עם ארכיטקטורת Micro-Services –
    מה זה Micro-Services / מיקרו-שירותים? כתבתי על זה כאן.
    באופן כללי בעת שכל המוצר חי על הענן, זה הופך להיות קל יותר להפריד תהליכים במוצר כמו את תהליך ההתחברות ואת תהליך התשלום לשירות אחר וכן הלאה..

6. החסרונות של פיתוח תוכנה בתצורת SaaS

  1. אבטחת מידע – 
    למרות שחברות הענן המודרניות מספקות שירותי אבטחה ברמה הגבוהה ביותר – עדיין מדובר באחת מהדאגות העיקריות של חברות שבוחרות במודל מבוסס SaaS, בכל זאת יש כאן שירותי צד שלישי שמחזיקות את הנתונים הרגישים של כל לקוחות החברה שלך.
  2. העברת נתונים מסורבלת –
    לא כל ספקי שירותי התוכנה אמינים, איכותיים ויציבים מספיק, יכולים להיות מקרים של תקלות שבגללן נרצה להחליף שירות, חייב להבין שבמקרה של אירוע בו נרצה להחליף את אחד מספקי שירות הענן זו ללא ספק משימה מסורבלת ורגישה מאוד להעביר את הנתונים הקריטיים של החברה שלכם מספק שירות אחד לאחר. לכן, אתה צריך ערוך לאירוע כזה עם צוות DevOps מוכשר ואסטרטגיית יציאה מתוכננת עם מינימום נזקים.
  3. ביצועים –
    מדובר ביישום מבוסס דפדפן הפועל בשרת מרוחק וסביר שיהיה פחות חזק בהשוואה ליישום דומה הפועל משולחן העבודה של העובד שלך. לכן חברות צריכות להשקיע בשרתי אחסון מהירים, יציבים ואמינים כדי לשלול את הגורם הזה וגם להשתמש בכלים לניהול ביצועי יישומים כדי לדעת איך אפליקציות ה-SaaS שלהן מתפקדות לאורך זמן.
אמיר שטיימן
WRITEN BY

אמיר שטיימן

Backend Engineer @Cynet
ביום יום מפתח Backend בסביבת SaaS, מיקרו סרביסים בשילוב של מערכות מבוזרות. בזמני הפנוי - לומד ומשתדרג בעולם התוכנה, אוהד מכבי חיפה, פלייסטיישן ובירה עם חברים :)
Linkedin | Twitter

One thought on “בואו נדבר על SaaS, מה זה אומר? הסבר מפורט כולל דוגמאות

  1. נהדר ! נהניתי לקרוא והמאמר דיי מקיף ועושה סדר עם דוגמאות בנושא SaaS.
    בתור אדם שמתחיל את צעדיו בתחום נתקלתי במושג לא מעט וכעת נעשה לי סדר בנושא.
    תודה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *