248
0

הרפתקאותיי ב-Web 3.0: ארנקים דיגיטלים

248
זמן קריאה: 4 דקות

הסטנדרט היום באפליקציות Web 3.0 הוא להציג אפשרות להתחבר עם הארנק שלכם

No alt text provided for this image

מכיוון שיש כמה אפליקציות ארנקים, לאחר שתלחצו על כפתור ההתחברות, יוצגו בפניכם מספר אפשרויות התחברות לארנקים

No alt text provided for this image

הנפוצים ביותר כיום הם MetaMask וWalletConnect, מאטהמאסק מגיע כתוסף לדפדפן וגם כאפליקציה למובייל.

לאחר שתבחרו עם איזה ארנק להתחבר בדרך כלל תוצג בפניכם הודעה מהאפליקציה של הארנק לאישור ההתחברות.

No alt text provided for this image

WalletConnect היא אפליקציית מובייל שמאפשרת להתחבר לארנקים אחרים בצורה קצת מאובטחת יותר מכיוון שהאפליקציה נמצאת על הטלפון שלכם. כשתרצו להתחבר לאתר מסוים או לעשות איתו אינטרקציות תצטרכו לסרוק QR Code בעזרת המכשיר שלכם.

No alt text provided for this image

באפליקציות Web רוב הפעולות דורשות התממשקות עם הארנק, כי הן עולות כסף.

זוכרים שדיברנו על כך שכדי להפעיל פונקציות בחוזים חכמים צריך לשלם להם? כך למעשה אפליקציות Web 3.0 מאפשרות דרך לתקשר עם אותם חוזים חכמים, בדיוק כמו שאתם רגילים בעזרת כפתורים יפים ונוחים, רק שהפעם, אותם הכפתורים יקפיצו את הארנק שלכם לאישור העברת הכסף כדי להפעיל את אותן הפונקציות.

לדוגמה, אם יש איזשהי אפליקציית ספוטיפיי ב-Web3, כשנרצה לקנות מנוי, יוקפץ לנו הארנק עם הודעת אישור להעברת הכסף ותוך מספר שניות נקבל את האישור.

כך נראית הודעת אישור טרנזקציה:

No alt text provided for this image

עם הארנק אפשר לבצע גם פעולות כמו שליחה וקבלה של מטבעות, וגם קניה שלהם.

איך זה עובד מאחורי הקלעים? הארנק הוא בסך הכל השער של המשתמשים לבלוקצ’יין, בעזרת האפליקציה אנחנו מתחברים לכל מיני רשתות בלוקצ’יין (איתריום, ביטקוין, בייננס ועוד), האפליקציית ארנק יכולה לתמוך בהמון סוגי מטבעות וגם בהחלפה קלה בין חשבונות שונים.

שימו לב לניואנס חשוב, הארנק, או מדויק יותר, האפליקציה של הארנק לא באמת שומרת את הכסף שלכם! האפליקציה רק מציגה כמה מטבעות רשום שיש לכם על רשת הבלוקצ’יין, וכמובן שיש לה גישה לשם, המשמעות היא שאתם יכולים להתחבר עם הארנק שלכם מכל מקום שתרצו, כל עוד יש לכם את הסיסמה.

לכל חשבון באפליקציה, שמסמלת ארנק שונה יש כתובת משלה שאותה אתם יכולים לשלוח לאחרים אם תרצו לקבל מהם כסף, אפשר להסתכל על זה כמו פרטי חשבון בנק.

כך לדוגמה נראית הכתובת של הארנק ביטקוין הראשון: 1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa

שני סוגים מרכזיים של ארנקים הם – חמים וקרים.

ארנקים חמים הם מה שדיברנו עליו עד עכשיו, בין אם זאת אפליקציה או שירות שמנהל עבורכם ארנק (בדרך כלל איזשהו exchange כמו coinbase או binance או שירותים דומים).

ארנקים קרים זאת ממש חומרה בדומה ל-disk on key ששומרת לכם את המפתח הפרטי, כך אתם בטוחים יותר מפני פריצות, אבל עם מחיר של חויית שימוש – ההתנהלות קצת מסורבלת יותר כי כאשר רוצים לשדר טרנזקציות לבלוקצ’יין צריך לחבר את המכשיר למחשב. בנוסף, נוספת המשימה לשמור את הארנק במקום בטוח וכמובן לא לשכוח איפה שמרנו אותו 😉

דוגמה לארנק קר:

No alt text provided for this image

האם חייבים להשתמש בארנק? כן, אתם חייבים לדרך לתקשר עם הבלוקצ’יין באיזשהי צורה, הדרך השניה היא להיות כורים ולמעשה להיות חלק מהבלוקצ’יין ורוב התוכנות שמאפשרות זאת נותנות ארנק built in, כך שלא משנה איך תסובבו את זה, ארנק היא הגישה הנוחה ביותר לבלוקצ’יין.

בתור מפתח פרונטאנד יצא לי לבנות ממשקי התחברות ואינטרקציה עם אותם ארנקים, כמו תהליך ההתחברות, תהליך האישור, מעקב אחר סטטוס טרנזקציה בתוך האפליקציית Web ועוד.

אני יכול להמליץ על שירותים כמו Moralis שאפשר לחשוב עליו כמו firebase בעולם הבלוקצ’יין ומקל מאד על העבודה.

מעבר לכך חשוב לשים דגש לחווית המשתמש שכן כל מה שקשור בכסף זה עניין מלחיץ ואי אפשר להרשות באגים ותקלות לא מתוקשרות היטב ללקוח באזור הזה.

מעבר לכך, ברמה הטכנית, אפשר לעשות המון דברים יעילים (ומגניבים!) עם הוקים בריאקט ו/או RxJS שעוקבים אחרי סטטוס טרנזקציות ועוד.

יש עוד המון פיתוחים בתחום הארנקים הדיגיטלים, לי יצא למשל לפתח באחד הסטארטאפים בו עבדתי, שירות ארנק עבור גופים ששומרים סכומים אדירים של מטבעות בצורה מאד מאובטחת ע”י פיצול המפתח הפרטי (הגישה לארנק) למספר גורמים ועל גבי המערכת לאפשר פיצ’רים מיוחדים כמו אישורים קבוצתיים, נהלים עם אכיפה אוטומטית ועוד.

ניר פריזיאן
WRITEN BY

ניר פריזיאן

מייסד אנפיטק - חברה ליעוץ ופיתוח פתרונות פרונטאנד וWeb 3.0
מנהל קהילת הפרונטאנדיסטים בפייסבוק ובלינקדין

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *