304
0

הרפתקאותיי ב-Web 3.0: מה זה DAO?

304
זמן קריאה: 2 דקות

נסו לחשוב על DAO כמעין הפורמט של איך שחברות נראות ומתנהלות בWeb 3.0, רק במקום דירקטוריון, יש הנהלה מבוזרת שמורכבת מהמשתמשים של המוצר ולאו דווקא מנכ״ל בפורמט שאנחנו מכירים היום. ככל שיש לכם יותר ״מניות״ זה אומר שתקבלו יותר Tokens שיאפשרו לכם להצביע. בגלל זה אתם שומעים על כל כך הרבה מטבעות שונים שקמים מעת לעת, מהסיבה הפשוטה שמוצרים רבים הנפיקו מטבע משלהם. מי שמקים את ה-DAO יוצר מנגנון שמסביר כיצד מתקבלים כמצביעים באותה החברה, ולכל חברה יש את הכללים שלה, אבל בהרבה מקרים זה פשוט לקנות מטבעות שלה. איפה תראו את ההצעות ותוצאות ההצבעה? בדיסקורד בדרך כלל, אבל להצביע עליהן באופן רשמי תוכל לעשות באפליקציות Web 3.0 כמו snapshot.org

אחד ה-DAO הפופולריים היום, קשור למלחמה בין רוסיה לאוקראינה,  Ukraine DAO, שגייס מיליוני דולרים לרכישת ציוד צבאי עבור אוקראינה. DAO זה ראשי תיבות של Decentralized Autonomous Organization או במילים אחרות זאת התגשמות חלום של כל מי שבעד דמוקרטיה אמיתית. דאו היא צורת התאגדות והתנהלות של ארגון/חברה בדרך דמוקרטית דיגיטלית.

הדאו הראשון שהוקם נקרא The DAO והצטרפו אליו כל מיני גופים מעניינים שיחד הצליחו לגייס 150 מיליון דולר והיה מושתת על תשתית Ethereum, אותו ארגון נפרץ ונגנבו ממנו 70 מיליון דולר, מה שגרם לפירוק הDAO ולמעשה לנקודה קריטית ומאד מעניינת בהיסטוריה בה חלק מהמחזיקים של איתריום רצו לשחזר את הכספים הגנובים ולמעשה לשכתב את ההיסטוריה בבלוקצ’יין וחלק שדגלו בImmutableיות של בלוקצ’יין וסירבו לשנות את ההיסטוריה, האירוע הזה הוא מה שגרם לפיצול של איתריום המקורי לאיתריום קלאסיק (ללא שחזור הכספים הגנובים) ולאיתריום (עם שחזור הכספים הגנובים).

בעולם הWeb 3, האינטרנט (אמור) לחזור לבעלות של המשתמשים. אז זה לא רק התמונה שתעלו לרשת חברתית כזו או אחרת או הבגד שתלבשו במאטברס, זה גם ממש החברות שמקימות את אותן האפליקציות, איך שהן מתנהלות, השכר שהן משלמות, הפיצ’רים שיכנסו או לא ועוד – הכל בידיים שלנו, המשתמשים והמשתמשות. 

אחת הבעיות שהבלוקציין ו-Web 3 עתידים לפתור, הוא את התלות הדי מטורפת שלנו בענקיות האינטרנט. הטכנולוגיה החדשה שהיא הרבה יותר מבוזרת, מעודדת פיזור של הכוח, גם טכנולוגי וגם ניהולי ע”י מנגנון הDAO שאמור למנוע תלות ריכוזית.

בעיני זה אחד הקונספטים המעניינים של Web 3.0 שמשפיע באופן ישיר על העולם בו אנחנו חיים כיום ואמנם הוא נשמע מדהים אך עולים המון אתגרים ובעיות בהנהלה של כזאת בקבלת החלטות מורכבות, לא תמיד מה שהמשתמשים רוצים הוא מה שנכון ולא תמיד הם רואים את התמונה המלאה, יהיה מעניין לראות את ההתפתחות של ארגונים שכאלה והאם הפורמט הזה יצליח.

היום אני עובד עם ארגון שהקים DAO ואפליקציית Web 3.0 מרשימה והם חלוצים בעיצוב הדרך לאיך שDAO יתנהלו, הארגון הזה נקרא Revault והוא מונה קהילה של עשרות אלפי משתמשים שמעורבים באופן ישיר בקבלת החלטות ע”י טוקן הצבעה מיוחד וזה מדהים לראות ולהיות חלק מזה.

הכתבה הזו היא הפרק השני בסדרה של פרקים על עולם ה-Web 3.0 והיא נכתבה מנקודת המבט שלי, אחד שמתכנת כל יום בעולמות האלו, נחשף לעשרות חברות ולפרוייקטים שלהן ומפעיל צוותים של מתכנתים בעולמות ה-Web 3.0 ככה שיוצא לי להתעדכן בכל מה שחדש.

מוזמנות ומוזמנים לעקוב!

ניר פריזיאן
WRITEN BY

ניר פריזיאן

מייסד אנפיטק - חברה ליעוץ ופיתוח פתרונות פרונטאנד וWeb 3.0
מנהל קהילת הפרונטאנדיסטים בפייסבוק ובלינקדין

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *