578
2

לעבוד בסטארט-אפ או בחברה גדולה: למה לצפות ומה מתאים לכם יותר?

578
זמן קריאה: 7 דקות

הקריירה שלנו היא מסע ועבור חלק מהאנשים מדובר ברכבת הרים ויש כאלה שהחווייה שלהם היא שייט איטי ויציב, זה לא משנה אם זו העבודה הראשונה או העשירית שלכם – תסכימו איתי שבבחירת מקום העבודה יש כמה קריטריונים שחשוב לענות עליהן לפני שבכלל תוכלו ללחוץ גז לעבר התחנה הבאה שלכם. הקריטריונים המרכזיים הם: שכר, תנאים, התפתחות אישית, משמעות ולא פחות חשוב – אופי החברה וסגנון העבודה

כשאנו חושבים על המקום העבודה הבא שלנו תמיד מגיעים לדו-קרב הקלאסי של: סטארטאפ או חברה גדולה? יש הרבה הבדלים בין השניים, לחברות גדולות יש שעות מוגדרות, סטארטאפים גמישים הרבה יותר. חברות גדולות מספקות יציבות והטבות מסודרות וקבועות לכל העובדים; סטארטאפים מציעים פינוקים יום-יומיים, ימי כיף, חו”ל, חיות מחמד במשרד ועוד.. 

להבדיל מדיונים על פוליטיקה אין כאן מטרה לשכנע אתכם לבחור איזה צד עדיף יותר, שתי הבחירות טובות ותכלס רק אתם יכולים לענות על השאלה מה עדיף לכם.
לצד זאת ישנם הבדלים מהותיים בין שתי האפשרויות ובפוסט הקרוב ננסה להבין יחד מה הם ההבדלים בין סטארט-אפ לחברה גדולה בתקווה לגרום לכם להבין מה יותר נכון בשבילכם.

על מנת שאוכל להכין את הכתבה הזו הייתי צריך לטעום משתי הגישות. דאגתי לעבוד שנתיים בחברה גדולה ולאחר מכן שנתיים בסטארט-אפ, למרות זאת הרגשתי שזה לא ממש מספיק כדי לקבוע מסקנות כי חווייה של אדם אחד לא מייצגת בהכרח את המציאות של שאר האנשים אז גם הגדלתי לעשות ושאלתי חברים ומכרים שנמצאים בשני צדדי המשוואה: “מה לדעתם מגדיר את סגנון העבודה שלכם? מה טוב ומה לא?” התשובות לשאלות מתחבאות בין השורות ונפרסו להן בהמשך הכתבה.

כשאתם חושבים על המילה “סטארט-אפ” מה עובר לכם בראש?

מה אתם מדמיינים? האם זה 3 מתכנתים  שיושבים במרתף הדירה של דוד שלהם? או אולי קבוצה שיצרה ענקית טכנולוגיה בעמק הסיליקון עם מטבח עמוס, חדר משחקים מאובזר כדי שלא יחסר לעובדים כלום?

מבולבלים? יופי זו הייתה המטרה, צאו מהדעות הקדומות – ההגדרה והמערכת האקולוגית של הסטארט-אפים היא הרבה יותר מגוונת – ומעניינת הרבה יותר – ממה שרוב הנרטיבים המיינסטרים היו רוצים להאמין. סטארט-אפ יכול להיות גם חברה בעלת לא מעט כסף, משרדים וכמות עובדים נכבדת, לצורך הדוגמא גם Waze נחשבה עד לא מזמן לחברת הזנק למרות היותה מוכרת ובעלת לקוחות.

לרוב הסטארט-אפים יש פחות מ-80 עובדים. (ההבדל בין עבודה בחברה של 5 אנשים לחברה של 60 אנשים הוא די עצום, אבל נדבר על זה יותר מאוחר יותר) כאשר חברה בת 100 – 200 עובדים לדוגמא כבר תיקרא לרוב “חברה משפחתית” וגם היא תהיה עם הרבה הרגלים ודפוסים שנשארו מהיותם עד לא מזמן חברת הזנק.
פייסבוק הייתה סטארט-אפ בשנותיה הראשונות, אבל היא גדולה ומבוססת מכדי להיחשב כזו עכשיו. כנ”ל לגבי אינסטגרם, דרופבוקס, Airbnb, Snapchat, Uber – טוב נראה לי שאתם מבינים את התמונה. זה לא סוג העבודה שהופך אותו לסטארטאפ, אלא הגודל, הקצב ובעיקר הגישה.

סטארט-אפ (הזנק בעברית) היא חברה שנמצאת בדרך כלל בשלבי הפיתוח הראשונים שלה ושמה דגש בלגדול במהירות. סטארטאפים הם לרוב צעירים, חדשניים, מתמקדים בצמיחה, בעוד תאגידים הם לרוב מבוססים, איטיים, היררכיים וממוקדים בפריון.
* חברה מפסיקה להיות חברת הזנק, כאשר היא נמכרת לחברה מבוססת (תהליך שנקרא אקזיט), מונפקת לציבור או מתבססת בעצמה והופכת לחברה רווחית.

ההבדלים בין שתי הגישות

שלב ה-Onboarding

נתחיל מהנחיתה שלכם בחברה החדשה, קריטריון שאולי מדגיש הכי הרבה את ההבדלים בין הארגון הגדול והמסודר לעומת חברת ההזנק שלרוב דיי מבולגנת בנושא הזה.
בחברה גדולה (לא כולם כן?) זה מכונה משומנת, אתם תקבלו תוכנית מנטורינג מפורטת ומסודרת, בחלק מהמקומות אפילו קורס של מספר חודשים על המוצר והטכנולוגיות לצד הבנה בתקופת הזמן הזו צריך “לשחרר את העובד” כדי שיוכל ללמוד בנחת את הדברים. 
בחברת הזנק לעומת זאת הדברים עובדים אחרת, אין תהליך מסודר ובחלק המקרים תקבלו שבועיים עד חודש במקרה הטוב ובחברות מסויימות יזרקו אתכם מיד למים העמוקים כי אם גייסו אתכם זה אומר שצריך אתכם כאן ועכשיו, יאללה, קדימה, להתחיל לעבוד, למה אתם מחכים?

איזון חיים – עבודה

באנגלית נהוג להגיד Work-Life Balance, גם כאן יש הבדל מהותי בין שתי החברות כאשר בחברה גדולה ידרשו מכם לעבוד בשעות מסויימות או לפי מכסת שעות מסויימת אך ידאגו לשמור על החיים הפרטיים שלכם לעומת חברת הזנק שם תיממדו בעיקר על פי התפוקה שלכם ואופי העבודה דורש בחלק מהחברות אינטנסיביות והרבה שעות עבודה.

התפתחות אישית

כאן אני מרשה לעצמי “לבחור צד”, אתם בוודאי שואלים עצמכם למה? אז בעיקר כי בחברת הזנק ההתקדמות שלכם יכולה (וצריכה) להיות מטאורית. אתם יכולים להתחיל בתפקיד הכי זוטר ואם תהיו טובים כנראה שבארגון שסך כל העובדים כל כך נמוך אף אחד לא יפספס את ההשפעה והעבודה הטובה שלכם. בחברה גדולה לעומת זו סביר להניח שאם לא תרימו איזשהו דגל לא יחפשו לשנות את הסיטואציה כי הרי אם אתם עובדים טוב בתפקידכם למה לא לשמר את זה?

קבלת החלטות והשפעה על המוצר

בחברה גדולה יש תהליכים מסודרים לקבלת החלטות על המוצר, יושבים בחדר כל המנהלים ולוקחים החלטות לפעמים גם לשנתיים הקרובות. בסטארטאפ יש קלילות וגמישות כאשר לכל עובד יש השפעה והחלטות יכולים להיסגר במפגש אקראי במטבחון. בחברה גדולה אתה מבצע את המשימות שהמנהלים קבעו עבורך ובחברת הזנק יש לך סיי וכוח השפעה ישיר על המוצר.

תדירות וקצב הפיתוח

גם כאן ההבדלים בגישות דיי עצום, בחברות הגדולות משקיעים זמן רב בתכנון וחשיבה על הפרטים הקטנים לפני שיוצאים לדרך לבצע את המשימות, לכן גם כמות הפיצ’רים שאנו נפתח היא קטנה יותר. לעומת זאת בחברת הזנק הפוקוס הוא בלייצר עוד ועוד קוד, עזבו אתכם תכנון מושלם, גם התוכנה Zoom לא הייתה בשלה כשהחלה הקורונה ובכל זאת היא המנצחת של התקופה.
פיצ’רים וקוד שתפתח בסטארטאפ ייכנס לפרודקשן אחת לשבועיים / חודש (משתנה מחברה לחברה) בזמן שאתם כבר עובדים על הדבר הבא.

המאפיינים של חברה גדולה / תאגיד

מותג מוכר

רוב התאגידים המבוססים המותג שלהם מוכר וידוע, כזה שבטח תהיו גאים לספר לאנשים אחרים והם כמובן יכירו ויעריכו אתכם על כך, גם הקורות חיים שלכם ישמחו לשורה של תאגיד בעל שם זאת בהשוואה לחברות הזנק שכנראה שאם תספרו על מקום עבודתכם זה יהיה חייב להיות מלווה בהסבר למה הוא המוצר ובמה אתם והחברה עוסקים.

היררכיה ותפקידים ברורים

בחברות גדולות יש בדרך כלל תפקידים ברורים ומשימות מוגדרות היטב. בדרך כלל לא תופתעו, סביר להניח שתדעו מהרגע הראשון מהן דרישות התפקיד, מה הציפיות, מה המשימות הקרובות ומתי צריך לסיים אותן. אם אי וודאות זה משהו שמלחיץ אתכם ואתם חייבים מסגרת מסודרת אז זה המקום בשבילכם!

תהליכים מוגדרים

לארגונים גדולים בדרך כלל יש תהליכים מוגדרים היטב, ההנחיות והתהליכים מטרתם ליצור בהירות אך הם לרוב גם יוצרים הרבה פוליטיקה פנימית, בירוקרטיית ענק לפני כל החלטה ושינוי, ארגון גדול ישים דגש על תכנון קפדני מאוד לפני שפונים לשלב הייצור.

שקיפות

בתאגידים יש משמעותית פחות שקיפות בכל הנוגע להחלטות הנהלה ובכלל שיתוף מידע עם העובדים וגם עם העולם החיצון, לרוב יש מחלקה מיועדת המפקחת על כך.

יציבות תעסוקתית

בחברה גדולה בעלת שם ככל הנראה שמקום העבודה שלכם אינו תלוי בסבבים פיננסים, בכמות הלקוחות ובכלל בהצלחת המוצר. מכיוון שהחברה בה אתם עובדים כנראה מבוססת הרבה יותר ונמצאת בשוק זמן רב אתם יכולים להרגיש בטוחים יותר, יש שני צדדים למטבע ותופעת היציבות יוצרת גם סיטואציה של עובדים בינוניים (ואפילו גרועים – כולנו פגשנו כאלה) שמצליחים לשרוד במערכת גם אם תרומתם לא גדולה כל כך.

המאפיינים של חברת משפחתית / סטארט-אפ

תחומי האחריות

ההבדל הגדול ביותר בין עבודה בסטארט-אפ לבין עבודה בחברה גדולה ומסורתית יותר הוא הקצב בהם הדברים משתנים. בתאגיד גדול, אתה עשוי לבצע את אותה מערכת משימות במשך כמה שנים, עד שמישהו מעליך יפרוש או יקבל קידום. בסטארט-אפ, התפקיד והאחריות שלך יתפתחו לעתים קרובות, אפילו מספר פעמים בשנה. בתוך שישה חודשים, ייתכן שתעשה משהו שונה באופן משמעותי מהתפקיד שנשכרת אליו. זה אומר שמערך המיומנויות שלך יצטרך לגדול במהירות גדולה לא פחות.
סוג העבודה שתבצע בהכרח ישתנה בהתבסס על האתגרים הנוכחיים של הארגון. בין אם משיקים מוצר חדש, עובדים עם לקוח גדול בפעם הראשונה, מעצבים מחדש את האתר או מנסים קמפיין שיווקי חדש, סטארטאפים תמיד מתנסים. אם אתה מחויב ללמוד ולהוסיף ערך, סדרי העדיפויות שלך ישתנו עם כל ניסוי וטעייה.
באופן כללי, ככל שהסטארט-אפ קטן יותר, כך תקבלו אחריות חדשה בתדירות גבוהה יותר – כי פשוט יש משמעותית פחות אנשים כדי להתמודד עם כל אתגר נתון. 

כל בעיה היא הזדמנות

בחברה גדולה ומבוססת, רוב התפקידים הם מאוד מוגדרים, וכאשר מתרחשת בעיה חדשה, היא תעבור למנהל או לגורם אחר ותטופל על ידי האדם או הצוות עם מערך המיומנויות הספציפי הזה. אם תנסה לפתור בעיה שאינה “בבעלות” המחלקה שלך, סביר להניח שתדרוך על כמה בהונות.
בחברת הזנק – במיוחד בקטנים מאוד – כמעט כל בעיה היא הזדמנות עבורך להיכנס ולהוסיף ערך. סביר יותר שעמיתיך לעבודה יעריכו גישה מכוונת פעולה ופתרון בעיות.

פרודקשן רבותיי

בגלל כמויות הקוד הרבות שעולות בכל יום לפרודקשן (לקוד המוצר שהלקוחות משתמשים בו) וגרסאות עולות לאוויר לעיתים קרובות מתלווים לכך גם באגים רבים, תצטרכו להשקיע זמן בפתרון בעיות (ישירות מהלקוח) הלקוח ביקש, הלקוח דורש וזה חייב לקרות אתמול. ביום אחד נתון אתם יכולים לקפוץ מנושא לנושא.

טכנולוגיות ולמידה

תבינו, זה לא שחברות גדולות לא נוגעות בטכנולוגיות הכי חדשות בשוק, להפך – הם מיישרות קו בשנים האחרונות מהבחינה הזו אך בסטארטאפ לעומת חברה גדולה אתם תגעו בכל כך הרבה איזורים במוצר שמשתמשים בכל כך הרבה טכנולוגיות, כמות הלמידה היא באמת אינסופית, שנה שלכם בסטארטאפ שוות ערך לשנתיים שלוש בחברות הגדולות שם כל קבוצה תהיה אחראית על התת מוצר שהם פיתחו והידע יישאר בעיקר אצלם.

לסיכום

נגענו יחד בהרבה נקודות מעניינות ודיברנו בעיקר על ההבדלים באופי בין שתי הגישות,
כדי שתוכלו באמת לענות לעצמכם על השאלה מה עדיף? אולי תנסו להבין אם חשובה לכם כרגע יציבות? או אולי התפתחות מהירה? האם אתם זקוקים לזמן פנוי לגידול הילדים? האם אתם בעלי ניסיון או שבא לכם לרכוש עוד ועוד ממנו? האם אתם אנשים של וודאות? או שבלאגן ולחץ עושים לכם טוב? 

מצרף לכם דיון סוער שנערך בקבוצת הפייסבוק של קהילת in.dev לקראת הכתבה –
במידה ואתם רוצים להשפיע על הכתבות בואו ותהיו חלק מהדיונים שלנו.

אמיר שטיימן
WRITEN BY

אמיר שטיימן

Backend Engineer @Cynet
ביום יום מפתח Backend בסביבת SaaS, מיקרו סרביסים בשילוב של מערכות מבוזרות. בזמני הפנוי - לומד ומשתדרג בעולם התוכנה, אוהד מכבי חיפה, פלייסטיישן ובירה עם חברים :)
Linkedin | Twitter

2 thoughts on “לעבוד בסטארט-אפ או בחברה גדולה: למה לצפות ומה מתאים לכם יותר?

  1. כתבה מעולה! תודה! ומה עם שכר? יש מהיכרותך הבדל בכמה שמסוגלים לשלם? או בכמה שנהוג לבקש? האם בתפקיד בסטארטפ קטן בתחילת הדרך מצופה לבקש פחות מהשכר הממוצע לפי טבלאות שכר?

    • · 15 באפריל 2022 at 15:00

      בגדול שכר זה פרמטר שנקבע לפי ההערכה העצמית, הנסיון והידע שלך בעולם, ניתן לקבל שכר מכובד בשני הצדדים.
      יחד עם זאת חברות סטארטאפ קטנות מאוד (עד 30 עובדים) ידרשו יותר מהזמן הפנוי שלך ולרוב גם יתקשו יותר לגייס והשכר אצלם יהיה גבוה יותר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *