272
0

הרפתקאותיי ב-Web 3.0: מה זה חוזה חכם?

272
זמן קריאה: 3 דקות

המהפכה האמיתית של בלוקצ’יין הגיעה מבחינתי כאשר נחשפתי לטכנולוגיה של חוזים חכמים (Smart Contracts)

אחרי שהבנו איך מקבלים קונזנצוס בעולם של Web 3.0 בעזרת אלגוריתמים מתוחכמים כמו PoW וPoS קל מאד ליישם אפליקציה בסיסית של העברת כספים, וכך התחיל ביטקוין שאפשר להגיד שהוא אפליקציית הווב 3.0 הראשונה שהוקמה.

לאחר שביטקוין צבר תאוצה ועמד במבחן התוצאה, הגיע בחור חכם בשם ויטליק ושאל, אם אפשר לאחסן כסף בצורה כזו מאובטחת, למה שלא נאחסן כל נכס דיגיטלי באותו האופן?

מה זה נכס דיגיטלי בכלל? בתכלס זה פשוט קוד, זה לא משנה אם זה רשומה שמתארת כסף, תמונות, או הסכם כלשהו בטקסט בין שני גורמים או יותר, זה הכל בסופו של דבר קוד ששמור בדאטהבייס (בלוקצ’יין במקרה שלנו).

מה שויטאליק למעשה פיתח, זה את האפשרות שכל הכורים יוכלו להריץ קוד במחשבים שלהם במקום רק לאמת עסקאות (שבתכלס זה גם להריץ קוד, פשוט בצורה פשוטה מאד).

כדי לאפשר דבר כזה זה תהליך יותר מסובך מאשר אימות עסקאות בלבד, כי הקוד צריך להיות אמין ועקבי אצל כל המיינרים וכמובן שלם, כלומר צריכה להיות יכולת להריץ כל קוד שהוא ולא רק סט מוגבל של יכולות.

כך התפתחה לה שפת התכנות Solidity (שהיא די דומה לג’אווהסקריפט) בעזרתה אפשר לבנות חוזים חכמים.

איך זה עובד? פשוט מאד. כל אחד (כולל אתם שקוראים את הכתבה הזאת), יכולים לכתוב קוד בסולידיטי ולאגד בתוכו איזשהו חוזה, ממש חוזה כמו בעולם האמיתי. למשל חוזה שכירות. 

מה יהיה בחוזה השכירות החכם הזה? תהיה פונקציה שמקבלת כסף (בקריפטו כמובן) מהשוכר ופונקציה שמעבירה כסף לשוכר, יהיו גם משתנים כמו מי הוא השוכר הנוכחי, לכמה זמן החוזה, מה המחיר וכו’ וכו’.

רגע, איך פונקציה יכולה לקבל כסף? זה הדבר המשמעותי כאן. למעשה כל חוזה חכם כזה הוא סוג של ארנק דיגיטלי. יש לו כתובת של ארנק דיגיטלי וכדי להפעיל פונקציונליות מסוימת בו צריך לשלוח לו סכום מסוים של כסף.

כמה כסף? זה תלוי במספר גורמים.

הגורם הראשון הוא כמה נקבע שצריך להעביר, למשל בחוזה השכירות הזה אין טעם להפעיל את הפונקציה אם לא נשלח סכום השכירות המתאים.

בנוסף, צריך לשלוח עמלות טרנזקציה שנקבעות לפי הרשת, ובחלק מהרשתות צריך לשלוח גם גז (Gas).

מה זה גז?

אז זוכרים שאמרנו שכל המיינרים הולכים להריץ אצלם קוד על המחשב? ואמרנו גם שכל אחד יכול לכתוב חוזה חכם שירוץ אצל כל אחד מהמיינרים.

מה אם בא לי עכשיו לתקוע למיינר את המחשב ולעלות חוזה חכם שכל מה שהוא עושה זה מריץ לולאה אינסופית שטוחנת לו את המעבד?

אז גז הוא המנגנון נגד זה, וכשמו כן הוא, זה דלק שנועד להריץ את החוזה החכם.

עכשיו אם יש לולאה אינסופית בחוזה החכם, אני אצטרך לשלם אינסוף גז כדי להפעיל אותה. אף אחד לא יהיה מוכן לשלם אינסוף כסף, לכן אף אחד לא יפעיל אותה.

בדומה, לפונקציות אחרות יש עלות גז שנקבעת גם מרמת המורכבות של הפונקציה (כמות הפעולות שהיא דורשת על המעבד) וגם מהעומסים ברשת – ככל שיש יותר ביקוש כך הגז יהיה גבוה יותר.

יש כלים אוטומטיים שיודעים להעריך כמה גז עולה כל פונקציה שאנחנו מפעילים וניתן לדעת זאת מראש.

אז בעזרת החוזה החכם, אני יכול למדל כל דבר בעולם, כולל בעלות על נכס דיגיטלי (מישהו אמר NFT?)

ולא רק זה, אני גם יכול ליצור קוד שיוצר מטבעות חדשים, כך התחיל עידן הICO מה שגרם ליצירה של לא פחות מ20,000 מטבעות קריפטו משונים.

את כל התענוג הזה ויטאליק יצר על רשת איתריום ורוב המטבעות שאתם רואים היום מבוססים על אותה הרשת, הם פשוט מגולמים בחוזה חכם, יחסית פשוט אפילו.

איתריום היא הרשת השולטת בכל מה שקשור לחוזים חכמים, אבל עם זאת יש לה את המגבלות ואת העמלות הגבוהות, היום כבר יש רשתות בלוקצ’יין מתחרות שבאות לפתור הרבה מהאתגרים של איתריום כמו Solana לדוגמה.

החוזים החכמים פתחנו לנו עולם תכנות חדש לגמרי, למעשה כך התחילה האפשרות לבנות DApps שאין להם יותר בקאנד סטנדרטי ריכוזי כמו שאנחנו מכירים, אלא הבקאנד שלהם הוא הבלוקצ’יין עם אותם חוזים חכמים.

הדבר הזה התחיל את מהפכת הDeFi שהוא מידול של כל העולם הפיננסי שאנחנו מכירים היום, על גבי הבלוקצ’יין ויש שם המון מכשירים מעניינים ומוזרים כמו Flash Loans (מומלץ לגגל) שלא יכולים להתקיים בלי הטכנולוגיות האלו.

בנימה אישית, כשקראתי לראשונה על חוזים חכמים הבנתי ששם מתחילה המפכה החדשה בה אנחנו באמת עוברים לדיגיטל במלוא מובן המילה.

יש המון אתגרים לפתור עדיין, אחד מהם הוא איך שואבים מידע מהעולם האמיתי, כמו למשל מחירי מניות שמשתנים באופן תדיר אל תוך חוזים חכמים ועדיין שומרים על עקביות ואמון? יש מנגנון שנקרא Orcales עליו נדבר בפעם אחרת.

הטכנולוגיה הזאת תאפשר לנו להעביר את מערכת הבחירות, ההזדהות, הרפואה ועוד לעולם הדיגיטלי באופן מלא והאפליקציות הן אינסופיות. אנחנו רק בהתחלה.

#web3 #smartcontract #cryptocurrency

ניר פריזיאן
WRITEN BY

ניר פריזיאן

מייסד אנפיטק - חברה ליעוץ ופיתוח פתרונות פרונטאנד וWeb 3.0
מנהל קהילת הפרונטאנדיסטים בפייסבוק ובלינקדין

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *